Wednesday 24 March 2010

Meer info over de studiedag

Psychotherapeuten krijgen in hun opleiding en vorming theoretische denkkaders aangereikt die hen inzicht verschaffen in de klachten, moeilijkheden en blokkades van hun cliënten. Wat therapeuten heel concreet kunnen doen om specifieke veranderingsstappen te faciliteren, is in mindere mate beschikbaar. Deze rijkdom aan impliciete kennis ontstaat vaak vanuit het klinisch observeren, het experimenteren met innovatieve interventies en het uitwisselen van ervaringen met collega's. De oefeningen, methodieken, opdrachten en werkvormen die op grond van deze ervaringen tot ontwikkeling komen, blijven vaak ‘verborgen schatten’.

Tijdens deze studiedag openen we de geheime schatkist van de therapeut. Twintig ervaren psychotherapeuten uit diverse stromingen (cliëntgerichte therapie, gedragstherapie, gestalttherapie, pessothera- pie, psychodynamische therapie en systeemtherapie) onthullen enkele van hun favoriete ‘schatten’ en demonstreren hoe deze in het therapeutisch werk kunnen ingezet worden.

De studiedag heeft de vorm van een ‘oefenlabo’. Tijdens 4 workshops en 3 plenaire sessies kan men proeven van een 12-tal oefeningen en methodieken.

Er staat voor ieder wat wils op het menu: er zijn oefeningen voor therapeuten die werken met kinderen, volwassenen of groepen; er zijn verbale oefeningen en non-verbale toepassingen; er zijn oefeningen die worden gedemonstreerd en oefeningen die aan den lijve zullen worden ervaren. Deze variëteit is ook kenmerkend voor het boek dat bij afsluiting van de studiedag zal worden gelanceerd.

Het boek 'De Schatkist van de therapeut' (onder redactie van Monica Gundrum en Nele Stinckens) vormt een rijke inspiratiebron voor ieder die werkzaam is in het brede veld van de geestelijke gezondheidszorg. Er kan uit geput worden om het therapeutisch handelen aan te vullen, uit te breiden of een nieuwe impuls te geven. Het boek is inbegrepen in de deelname aan de studiedag.